Bostadsdebatt mellan Caroline Szyber (KD) ordförande i Civilutskottet och Nooshi Dadgostar (V) ledamot Civilutskottet. Foto: SVT/Melker Blomberg

Bostäder viktig valfråga

Publicerad

Många kommuner upplever nu en brist på bostäder. Allt ifrån villor till hyresrätter. Och frågan är viktig för politikerna i höstens val.

Så här säger Kristdemokraterna:

–Jag tror det är jätteviktigt att vi får igång en rörlighet och för att få det behöver vi en förändrad syn i skattepolitiken, både för hushållen men också för de olika boendeformerna där hyresrätten idag är en form som skulle kunna gynnas mer skattemässigt- jag tror vi behöver se över flyttskatten och jag tror vi behöver se över hur vi kan använda bostadsbidraget mycket bättre än vad vi gör idag så att det kommer fler till del, säger Caroline Szyber (KD) ordförande i Civilutskottet.

Val 2018 – #dinröst

Så här säger Vänsterpartiet:

–Det finns tre problem idag på bostadsmarknaden; det byggs för dyrt, det byggs för lite, det byggs för långsamt och i grunden beror det på att det är företagen idag som styr takten på bostadsbyggandet och priserna på det som byggs i stor utsträckning och det skiljer ut Sverige från många andra länder där man har mycket mer aktiv statlig bostadspolitik, och vi menar att det behövs, säger Nooshi Dadgostar (V) ledamot Civilutskottet.

KD:

–Bostadsbidraget idag skulle kunna användas till fler unga, det skulle kunna användas även kanske för en andrahandsuthyrning, säger Caroline Szyber (KD).

V:

–Vi tycker att man ska börja bygga upp ett statligt byggbolag som också själv kan gå in och bygga till exempel för allmännyttorna, säger Nooshi Dadgostar (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet