Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mimers säkerhetschef Christian Holm tror att de osäkra dörrarna ibland installeras eftersom man helt enkelt inte känner till hur enkla de är att manipulera. Foto: SVT

Bostadsföretag ser över låssystem efter larm om förrådsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mimer är ett av bostadsföretagen i Västerås som ser över sina dörrar och lås efter att polisen informerat om den nya typen av förrådsinbrott. Inbrottstekniken är välkänd i låsbranschen men samtidigt fortsätter man att sälja den osäkra mekaniken.

– Byggprojekt ska ofta bli så billiga som möjligt och därför efterfrågas den dörrautomatik som kostar minst, och då blir de såhär, säger säkerhetskonsulten Björn Nordström.

Låsen och porttelefonerna som visat sig enkla att manipulera har använts under lång tid. Sedan Boverket kom med nya tillgänglighetskrav har de till och med blivit mer populära. Kravet handlar om att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga enkelt ska kunna röra sig i olika utrymmen i husen. Då behövs automatiska dörrar och de som går att manipulera är billigast på marknaden.

Innan coronapandemin slog ned stegrade källarinbrotten i Västmanland. Men på grund av att människor var hemma mer under 202o så minskade alla typer av inbrott, även förrådsinbrott.  År 2019 anmäldes cirka 700 förrådsinbrott. År 2020 minskade anmälningarna till cirka 650.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer