Proffsboxaren och världsmästaren Mikaela Laurén tränar ofta på klubben. ”Det här är bland det bästa som kan hända kommunen”, säger hon om initiativet att öppna en ungdomsgård. Foto: SVT

Boxningsklubb startar ungdomsgård

Publicerad

Fritidsgården vill motverka kriminalitet och utanförskap genom att erbjuda en trygg plats för ungdomar och ett alternativ till hänga ute på stan.

– Tanken är att vi ska fånga upp så många unga som möjligt och få in dem i föreningslivet. Antingen in i boxningsklubben och träna eller bara umgås och ha trevligt, säger Billy Lazcano som är tränare och ungdomsledare på klubben.

Mycket utanförskap

Fritidsgården har det övergripande målet att ”öka acceptansen mellan olika grupper i samhället, minska kriminalitet och skapa en gemenskap bland samhällets ungdomar”. Man kommer att jobba mot kriminalitet och bland annat erbjuda läxhjälp, hålla matlagningskurser och behandla ämnen som HBTQ och anti–mobbning.

– Det finns väldigt mycket utanförskap i vissa områden. Så det är viktigt att få in ungdomarna så att de bidrar till ett bättre samhälle, säger Billy Lazcano.

Uppskattas av ungdomarna

Ungdomarna som tränar på klubben är glada över den nya fritidsgården.

– Jag tycker det är en jättebra idé eftersom vi alla älskar att vara med varandra och här har vi ett rum där vi alla kan umgås, säger Claudia Özgun

– Jag tycker det är kul för man får umgås med dem man tycker om och det är roligt att vara här, säger Nathalie Özgun.

– Alla är med och blir mer en av gänget, de nya också. Man lär känna mer folk, säger Melvin Ieniglu.

Drivs ideellt

Planerna att starta gården fanns redan 2012 men det har tagit tid att få till finansieringen. Den finansieras delvis genom sponsorer, och även Västerås Stad har bidragit en del. Gården kommer dock att drivas ideellt. Den kommer att ha öppet 14–21 på vardagar och i framtiden förhoppningsvis också på helger.

– Från början ville vi göra det för att vi kände att vi hade mer att ge ungdomarna, men just bara i boxningsklubben var det svårt att fånga upp dem på ett bra sätt. Så nu har vi en större möjlighet att ha kvar dem och hjälpa dem på fritiden också, säger tränaren Alexander Wennersten.

”Det bästa som kan hända kommunen”

Proffsboxaren och VM-guldmedaljören Mikaela Laurén tränar ofta på BK Rapid och hon var på plats på invigningen.

– För mig har klubben blivit som ett andra hem och det är väl det de försöker få andra människor att känna också genom att öppna en ungdomsgård här. Att folk ska känna att de tillhör en grupp. Det här är bland det bästa som kan hända för kommunen, säger Mikaela Laurén.

Sommarkollo och midnattsfotboll

Klubben har fått i uppdrag av kommunen att starta ett projekt på Bäckby för att ge ungdomarna något att göra och minska kriminaliteten i området. Det kommer att ske i form av midnattsfotboll varje fredag och lördag med start första helgen i augusti 2016. Man kommer också att hålla ett kostnadsfritt sommarkollo för de ungdomar som inte har möjlighet att komma iväg på semester. För tränaren Alexander Wennersten betyder det mycket att kunna hjälpa ungdomarna.

– Det ger otroligt mycket. Det är så kul att hålla på med ungarna och träna dem. Och så blir man bra kompis med dem så det är ju kul att ha dem här och kunna stötta dem på fritiden också, säger Alexander Wennersten, tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.