Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund, uppmanar bilister att samåka för att minska på antalet bilar vid badplatserna. Foto: Sandra Fonnisson/SVT Västmanland

Räddningstjänsten om parkeringskaos vid populära badplatser: ”Kan få ödesdigra konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Bilar som parkerar på både cykelbanor och halvt ute i vägbanan har blivit ett stort problem vid flera badplatser. Och än är inte sommaren slut, vilket får räddningstjänsten att fortsätta höja ett varningens finger.

– Vid drunkning handlar det om sekunder, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Kanske ger helgen en sista chans till sol och bad i länets sjöar och vattendrag, men trots det behöver bilister tänka till i samband med att de besöker kommunens olika badplatser och vattenhål för att svalka sig.

Vid bland annat Hökåsengropen och Tortunagropen i Västerås har bilar parkerat både på cykelbanor och delvis ute i vägbanan, vilket oroar räddningstjänsten.

– Våra bilar är större, tyngre och har sämre svängradier än en personbil. Bilister som besöker badplatser behöver tänka på att det inte räcker med att det finns utrymme för en personbil att ta sig fram, utan även större fordon måste kunna ta sig fram, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Hur vanligt är det att era räddningsvägar blir blockerade? 

– Det händer då och då, men det räcker att det händer en gång vid fel tillfälle för att det ska få ödesdigra konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.