Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mammahjärtat gör så ont” – mamman till mannen som misstänks för mordförsöken i Västerås i slutet av april berättar om tiden före dåden och känslorna efter. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hennes son misstänks för knivdåden i Västerås: ”Hans medicin kan ha utlöst psykos”

Uppdaterad
Publicerad

34-åringen som misstänks för fyra mordförsök i Västerås var psykotisk i flera månader innan dåden, enligt anhöriga. Ändå fick han adhd-mediciner som kan ge psykos.

– Det här hade kunnat förhindras, absolut, säger mannens mamma.

34-åringen som misstänks för fyra mordförsök i Västerås hade nyligen fått en adhd-diagnos och börjat medicinera med Elvanse, ett läkemedel som kan framkalla psykos. Drogtester visar att han hade tagit ett benzopreparat och amfetamin, som i kombination med hans mediciner kan ha förstärkt ett psykostillstånd.

– Han mådde bra på den första låga dosen, men när de höjde den så märkte vi att han förändrades, berättar 34-åringens mamma.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Mannen fick dosen höjd av flera olika läkare, både på anstalt och behandlingshem, trots att han visade tecken på paranoia. Han har tidigare haft drogutlösta psykoser, enligt anhöriga. Enligt läkemedelsverket ska man vara försiktig med Elvanse vid psykisk sjukdom, eftersom det är välkänt att den kan ge psykos.

Mamman: ”Fel att ge medicinen”

Mannen placerades på ett motivationsboende i Västerås när han kom ut från anstalten. Trots att anhöriga påpekade för boendet att han verkade vara psykotisk fick han höga doser av medicinen.

Enligt uppgifter till SVT har mannen fått ut tabletter för fyra eller fem dagar den 19 april, samma dag som han misstänks ha attackerat fyra personer i Västerås.

– Han skulle inte ha fått sin medicin, säger mamman.

Christer Zegarra Eriksson, verksamhetschef på boendet, säger till SVT att de inte får neka personer som bor där sin medicin.

34-åringen sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för fyra mordförsök. I de första förhören har mannen sagt att han inte minns vad som hände på fredagen.

”Mammahjärtat gör så ont” – mamman till misstänka gärningsmannen berättar om tiden före dåden och känslorna efter.

60 sekunder: Våldsdådet på Oxbacken i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Analyser visar att mannen var drogpåverkad när han begick våldsdåden – detta vet vi. Foto: Mapcreator/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet