Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre äldre kvinnor knivhöggs i centrala Västerås och fördes till sjukhus. En man greps på platsen och han anhölls senare misstänkt för mordförsök under fredagskvällen. Hör SVT:s reporter på plats om vad som har hänt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fyra personer skadade vid grovt våldsbrott i Västerås – misstänkt gärningsman skjuten av polis

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Västerås misstänks först ha attackerat en tonårspojke med tillhygge och en stund senare tre äldre kvinnor.

– Kvinnorna har skadats med kniv, säger Robin Simonsson, kommunikatör vid Åklagarmyndigheten.

När mannen greps uppstod en hotfull situation där han skottskadades av polis.

Vid 13.25 på fredagen larmade en privatperson polisen efter att ha påträffat en skadad kvinna utomhus vid Jakobsbergsgatan på Oxbacken i centrala Västerås.

– Flera patruller skickades ut och vi påträffar först två skadade och kort därefter en till. Samtliga låg utomhus. De är skadade med ett vasst föremål, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

De tre kvinnorna fördes till sjukhus. En i 70-årsåldern är svårt skadad men läget är stabilt. Övriga två, en i 75-årsåldern och en i 70-årsåldern, är lindrigt skadade.

Misstänkt man skjuten av polis

Ungefär en timme senare grep polisen en man på Kristiansborg, cirka 1,5 kilometer från brottsplatsen. I samband med det uppstod en hotfull situation och en polis öppnade eld. Hur många skott polisen avlossade är oklart.

Mannen, som är i 30-årsåldern, fördes till sjukhus med initialt svåra skador men tillståndet beskrivs som stabilt.

– En patrull observerar en man som de vill kontrollera och det uppstår en situation där en polis upplever sig tvingad att använda sitt tjänstevapen. Mannen är gripen och misstänkt, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Skola inrymde sina elever

I samband med gripandet valde en skola i närheten, Kristiansborgsskolan, att inrymma sina elever.

– Det var ingen direkt fara för våra elever, men det var en stor insats i närheten och vi valde att hålla våra elever inne under tiden, säger rektor Jessica Nordin.

På fredagskvällen bekräftade Åklagarmyndigheten att den gripne mannen även misstänks för attacken mot en tonårspojke en timme innan knivöverfallet mot kvinnorna.

Enligt åklagaren finns det inget i nuläget som tyder på att någon av attackerna var planerade. Under lördagen kommer mannen att förhöras.

Starta videon för att höra SVT:s reporter på platsen där kvinnorna blev knivhuggna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet