Neonatalavdelningen söker nu efter donatorer. Foto: ADAM IHSE / TT

Brist på donerad bröstmjölk till nyfödda

Publicerad

Det råder brist på bröstmjölk vid neonatalavdelningen på sjukhuset i Västerås. Nu efterlyser man mammor som kan tänka sig att bli donatorer.

– Vi befinner oss i ett ganska stort bristläge på den donerade mjölken. Senast vi var i såhär akut bristläge var i november 2016, säger Emelie Fröjd som är barnsköterska på neonatalavdelningen.

Den donerade mjölken behövs bland annat för att ge till tidigt födda barn, svårt sjuka barn och barn som kan ha exempelvis tarm- och magproblem och där mammas mjölk inte räcker till.

Om man vill donera bröstmjölk ska man vara frisk och inte äta några mediciner.

– Bebisen ska vara ungefär tre månader, inte äldre än fyra. Man ska känna så det är mjölk kvar i brösten när man ammat sitt eget barn, det är överskottet vi vill ha, säger Emelie Fröjd.

Trots att det varit brist på bröstmjölk tidigare har det aldrig tagit slut helt.

– Vi har aldrig stått i sitsen att vi inte har någon kvar, det hoppas jag inte vi kommer behöva göra det här gången heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.