Brixels skulpturer blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Richard Brixel i Arboga är framgångsrik med sina skulpturer, både i Sverige och utomlands. Nu presenteras hans verk i en bok.

Långt ute i skogen, 16 kilometer utanför Arboga, hittar vi mytbilden av konstnären i verklig skepnad. Han står i gjuteriet 24 timmar om dygnet, tar inte semester och kan vara utomlands månader i sträck för att färdigställa en skulptur.

Konsten är kompromisslös. I hemmet syns det hur arbete flyter ihop med fritid. Skulpturerna finns överallt, både inne och ute. I den lugna naturmiljön kan Richard Brixel fokusera på sitt skapande utan avbrott. Här försöker han fånga människan och livet med händerna.

-Den lust till livet vi har, den sorg och tragik som drabbar oss ibland. Och den förmåga vi har att hela tiden resa oss upp. Alla de här stora temana älskar jag att jobba med. Även om jag inte skriver det direkt på skulpturen, så handlar naturligtvis skulpturerna i grund och botten om det här, säger Richard Brixel.

Skulpturer med budskap

Nu finns boken om Brixel. Här berättar fotografen Per Johansson och tre skribenter historierna bakom Brixels skulpturer.

-Den handlar om skulptur och mystiken runt en skulptur. En skulptur är inte bara en avbild, utan det finns ett budskap som regel i den. Richard har mycket budskap, både synliga och dolda, i sina skulpturer. Och de har jag försökt tolka på mitt sätt, säger Per Johansson.

Historierna bakom skulpturerna är många, men Brixel ser inte nödvändigtvis boken som en sammanfattning av sitt konstnärskap.

-Del ett i så fall! Som Per sa så har vi material till ett par böcker till här. Han har jag vet inte hur många tiotusentals bilder kvar, dels gjorda och dels ogjorda. Och det har ju blivit många skulpturer sen dess. Det rör sig om ett hundratal tror jag, säger Richard Brixel.

Och du har inga planer på att lägga av heller?

-Nä, skrattar han. Då får du slå ihjäl mig.

Linda Bock

linda.bock@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.