Foto: SVT

Brottsutredningen av skogsbranden är klar

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan åtal komma att väckas mot företagen vars maskin orsakade skogsbranden 2014. Kammaråklagare Christer Sammens säger att utredningen i princip är klar.

Han räknar med att ha utredningen på sitt bord om ungefär en månad.

– Då är den färdig för att ta beslut. Den är i princip klar – nu har den gått till försvarare för synpunkter, säger Christer Sammens.

Skogsbranden i Västmanland

Läs mer: Stora Enso stäms för skogsbranden i Västmanland

I somras var brottsutredningen klar, men då krävde försvaret att det skulle göras nya förhör. Dessa kompletteringar har alltså tagit ungefär ett halvår.

– Det finns flera förklaringar till att det tar tid. Det var rätt många som skulle höras. Försvararna ville själva vara med i förhör, vilket de har rätt till. Så det har varit en del sådana saker, säger Christer Sammens.

Kan bli åtal i slutet av februari

Han vill inte spekulera kring vilka som kan komma att åtalas – men det är företagen, Stora Enso och deras underentreprenör, som kan bli aktuella. Ingen enskild skogsmaskinsförare kommer att åtalas.

Christer Sammens räknar med att kunna väcka åtal i slutet av februari.

Läs mer: De förlorade sitt hem i skogsbranden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet