Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Köra lastbil är en dröm som jag haft sedan jag var liten” – se glädjen efter att Brynolf Landenberg klarade uppkörningen för lastbilskörkort i fredags, och hör vad det betyder för honom. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Brynolfs dröm slog in – tog lastbilskort i Västerås efter virala ropet på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Brynolf Landenbergs funktionsvariation gör att han behöver en särskild lastbil till hans pedalställ. Något som höll på att sätta stopp för hans uppkörning. Men tack vare tusentals personers engagemang fick de tag i rätt modell i grevens tid.

I fredags körde Västeråsbon upp – och tog C-körkortet.

– Det är tack vare deras engagemang som det har varit möjligt, säger Brynolf.

Brynolf Landenbergs dröm om att bli lastbilschaufför sträcker sig flera år bakåt i tiden. Men hans funktionsvariation har gjort så att han behöver specialanpassa lastbilen för att kunna köra.

Efter påtryckning från pappa Jonnie sökte han C-körkortstillstånd, och ett företag i Hedemora fixade ett pedalställ som gjorde det möjligt för Brynolf att nå ner till pedalerna.

Hjälp från tusentals

I somras klarade han teorin, men när det var dags för uppkörning kom nästa utmaning. De behövde få tag på rätt lastbilsmodell, som pedalstället passar i, för att kunna köra upp. De vände sig till sociala medier för hjälp. Efter över 4 900 delningar på Facebook fick man napp.

– Det känns märkligt att så många engagerat sig. Det gjorde att det nådde fram till lastbilstillverkaren i Södertälje, som ställde upp och lånade ut en lastbil, så att jag kunde ta mitt körkort, säger Brynolf, kort efter att han lyckats med uppkörningen.

– Det känns lite konstigt att det blev så stort. Det är bara ett lastbilskort för mig. Jag har lite svårt att se varför det blir så stort, men det är fantastiskt kul engagemang.

I klippet följer vi med på första åkturen efter att Brynolf tagit sitt C-körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.