Foto: SVT

Bussarna i Västerås flaggar inte idag

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands lokaltrafik flaggar under tre av Sveriges arton flaggdagar men alltså inte på Veterandagen. Orsaken är att det kostar.

– Vår policy gäller bara tre dagar: Svenska flaggans dag den 6 juni, Konungens födelsedag och på Arbetarrörelsens dag, säger Dijana Cof Djogo, kommunikationschef på Svealandstrafiken, entreprenör till VL.  

Hon menar att de tre de har har ansetts vara de viktigaste.

En kostnadsfråga

– Det är en stor arbetsinsats och vi menar att det tar ekonomi från kollektivtrafiken, säger Arne Andersson Kollektivtrafikförvaltningens ordförande.

Det är Kollektivtrafikförvaltningen som avgör vilket uppdrag bussarna ska ha. Orsaken till att man har valt just de tre flaggdagarna för bussarna vet han inte. Han säger att de dessutom får förfrågningar av andra föreningar om att inför olika evenemang och dagar.

– Vi vill inte se bussarna som ett redskap för att uppmärksamma olika dagar.

Inte diskuterats

Lanstingsrådet för kollketivtrafik Tommy Levinsson (S) har jobabt med kollketivtrafikfrågor i många år och tror valet av dagar bygger på gammal vana.

– Frågan har aldrig varit uppe till politisk diskussion under min tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.