Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det blir inte bra för någon om 25 personer bara springer rakt ut i skogen när det brinner, säger Håkan Johansson. Foto: Jenny Berggren/SVT

Byborna i Sala höjde sin beredskap – nu sprids deras initiativ över landet

Uppdaterad
Publicerad
De många bränderna 2018 fick lantbrukare och boende utanför Sala att inse betydelsen av att själva kunna agera vid händelser som skogsbränder och stora strömavbrott. De startade studiecirkel för att öka beredskapen i bygden – och nu sprids deras initiativ till byar över landet.

– Vi hoppas bidra till att man höjer kompetensen och därmed också tryggheten bland folk som bor och har verksamhet ute på landsbygden, säger Håkan Johansson, initiativtagare/LRF.

Lantbrukare och boende norr och öster om Sala genomförde sina studiecirklar vintern 2018-2019. Ett fyrtiotal personer i två grupper deltog då.

Viktig samverkan med räddningstjänsten

Det har gjorts i nära dialog till exempel med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och i samverkan med räddningstjänsten.

På gårdarna finns nu kunskap och utrustning som gör att räddningstjänsten till exempel kan överlämna eftersläckningsarbetet i ett tidigare skede till markägarna vid skogsbrand, och då istället kunna koncentrera sina resurser där de mest akuta insatserna behövs.

Beredskapen i bygden innebär också bland annat att det finns ett nätverk som träffas, en uppdaterad larmlista för olika scenarior och ett mycket nära och uppskattat samarbete med lokala räddningstjänsten Sala-Heby. Foto: Jenny Berggren/SVT

”Intresse finns där det redan brunnit”

Tillsammans med LRF riks och Studieförbundet vuxenskolan har nu materialet från cirklarna i Sala sammanställts för att kunna spridas över landet. Lokalavdelningen Norrby i Sala, som nyligen fick utmärkelsen årets lokalavdelning för sitt initiativ, har redan varit med och startat upp flera.

Intresset för materialet ser dock olika ut över landet, berättar Per Pettersson som är ordförande i LRF region Mälardalen.

– I områden där det redan har brunnit är förstås engagemanget mycket större än där det ännu inte brunnit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer