Pietro Campana undersöker gräset på platsen där vall nu ska kombineras med solceller. Det för att utvinna energi samtidigt som markfukten kan bevaras. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Försök med solceller och odling i Italien ger Västeråsforskare råg i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen slump att forskningen med solceller och odling drar igång genom Mälardalens Högskola just nu. Pietro Campana och hans kollegor på MDH har nära samarbete med Universitá Cattolica i Italien där man redan haft framgångar med liknande forskning.

– Vi vill visa att det faktiskt är möjlig att kombinera elproduktion och lantbruk, utan att sätta de båda sektorerna mot varandra, säger Pietro Campana forskare på Mälardalens Högskola.

Projeketet finansieras i huvudsak av Energimyndigheten och Mälardalens Högskola samarbetar med flera aktörer i sin forskning, däribland Universitá Cattolica i Italien, där mycket av inspirationen kommer ifrån.

Stabilare skördar

– De har lyckats skapa ett storskaligt agrivoltaistiskt system där man visat att man genom åren kan få stabilare skördar och minska behovet av vatten, säger Pietro Campana.

Projektets andra samarbetspartners är SLU, Solkompaniet, Kärrbo Prästgård, SMHI, Uppsala universitet och NASA i USA.

Hör mer i klippet ovan om inspirationen från Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.