Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kombinera solcellspaneler och odling – det ska man göra i ett nytt forskningsprojekt på Mälardalens Högskola enligt, Bengt Stridh universitetslektor vid Mälardalens högskola. Foto: TT/Fredrik Björkholm/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Först i Sverige: Odling mellan solpanelerna i unik forskning på Mälardalens Högskola

Publicerad

I ett nytt forskningsprojekt på Mälardalens Högskola ska en typ av solpaneler med solceller på båda sidorna i kombination med odling mellan panelerna undersökas utanför Västerås med start under våren.

Det är första gången i Sverige som ett sådant här så kallat agrovoltaiskt solcellssystem installeras och utvärderas, både vad gäller solelproduktion och odling. Med i projektet är förutom MdH även SLU, Solkompaniet och Kärrbo prästgård utanför Västerås. Kärrbo är också platsen där projektet ska utföras.

– Om man kan få fördelar både för solelsproduktionen och produktionen av den gröda man har, så skulle det öppna en helt ny marknad och kunna utnyttja nya typer av marker, säger Bengt Stridh universitetslektor, Mälardalens högskola.

Bevara fukten i marken

Förhoppningen är att skuggningen från panelerna ska hålla kvar mer markfuktighet och därmed gynna odling. Liknande forskning från andra länder visar på dessa resultat och nu ska man undersöka effekterna på svenska förhållanden.

– Det är ju det man sett utomlands att om man skuggar så får man lite högre markfuktighet som gynnar odlingen och man behöver inte lika mycket konstbevattning så man sparar ju även vatten, säger Bengt Stridh universitetslektor, Mälardalens högskola.

Vid sidan av det här systemet sätts även en liten traditionell solcellspark för att kunna jämföra de bådas effektivitet. Även en referensyta med vall helt utan solpaneler kommer att odlas upp för att mäta skillnaderna i växtlighet och fukt bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer