Solceller på hustak Foto: TT/SVT

Stark utveckling för solceller i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Fler har installerat solceller i länet. Det bidrag man under de senaste åren kunnat söka för att sätta upp en anläggning har gett den önskade effekten enligt länsstyrelsen. Nu omvandlas dock bidraget till ett skatteavdrag.

– Vi har sett ett jättestort intresse för solcellsstödet, från 160 sökande 2016 till 600 sökanden nu sista året 2020, säger Boel Schaulin klimathandläggare Länsstyrelsen.

516 fastigheter i Västmanland installerade solcellspaneler under 2020 med stöd i form av bidrag från staten. Från och med 2021 upphör det bidraget till solceller man kunnat söka. Istället kan man få avdrag via skatten, likt Rot och Rut. Maxbeloppet är 50 000 kronor per år och innefattar förutom installation av nätanslutet solcellssystem även lagring av egenproducerad el och laddningspunkt för elbil.

Bra utveckling men mycket återstår

Östra mellansverige är en av de mest solcellsutbyggda delarna av landet, enligt Länsstyrelsen. Västmanland ligger på andra plats med 95 W installerad effekt solel per person, jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 68 W per person.

– Regeringen har som mål att 2040 ska vi ha 100 procent förnyelsebar energiproduktion i Sverige, varav solel ska stå för 10 procent, och vi har knappt uppnått en tiondel i dag så vi har väldigt mycket att göra, säger Boel Schaulin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.