Magnus Ekblad (C), regionråd. Foto: SVT

Ingen solcellspark i Köping – fler byggnader ska få solceller

Uppdaterad
Publicerad

En fråga som varit aktuell i regionstyrelsen är huruvida det kommer byggas en solcellspark i Köping. Nu har ett nytt beslut fattats av de styrande partierna i regionstyrelsens arbetsutskott, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Region Västmanland har tidigare beslutat om att bygga en solcellspark i Köping, men nu har ett nytt beslut tagits som innebär att den tidigare planerade parken inte kommer byggas. 

– Målsättningen är att göra Region Västmanland fossilfritt till år 2030, men vi som sitter i majoriteten nu anser inte att solcellsparken är det mest effektiva och bästa sättet för att uppnå målet, säger Magnus Ekblad (C) som sitter i regionrådet och har ansvar för fastigheter samt energi. 

Enligt beräkningar skulle solcellsparken kunnat producera 10 procent av regionens totala elförbrukning och beräknades minska regionens miljöpåverkan med 270 ton koldioxid om året. Ekblad menar att de nu istället vidtagit och planerar andra åtgärder för att minska regionens klimatpåverkan. 

– Bland annat ser vi på de byggnader som redan har solceller, men planerar även att sätta upp solceller på övriga byggnader, säger Magnus Ekblad (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.