Bygget av E18 kan snart vara på gång

Publicerad

Den enda sträckan på E18 mellan Örebro och Stockholm som idag är 2+1 väg ska byggas om till motorväg. Trafikverket meddelar nu att processen snart kan inledas.

Trafikverket har nu fastställt vägplanen för ombyggnad av E18 mellan Köping och Västjädra till motorväg. En fastställd vägplan innebär att planen uppfyller alla krav i lagstiftningen.

Känslig sträcka idag

Sträckan är idag en 2+1-väg och det innebär enligt Trafikverket att framkomligheten är lägre än på resten av E18. Man skriver också att framkomligheten även påverkas av olyckor, avstängningar och underhåll. Då det leder till att E18-trafik behöver ledas om via kommunala vägar. Trafikverket menar att den omledningstrafiken i sin tur orsakar störningar och problem med trafiksäkerheten på de kommunala vägarna.

Ökad trafiksäkerhet

Tanken är att den planerade ombyggnationen till motorväg ska förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten.

Trafikverkets beslut med vägplanen för sträckan kan överklagas till regeringen fram till den 24 september 2020. Om ingen överklagan kommer in så vinner vägplanen laga kraft. Efter det kan Trafikverket börja upphandla entreprenör för byggnationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.