Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Bygget av ny brandstation i Skinnskatteberg stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det vinnande anbudet var dubbelt så högt som budgeterat – dessutom menar kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén (S) att beslutsunderlaget är obefintligt.

– Har man ingen budget så kan man inte bygga ny brandstation, inte i Skinnskatteberg i varje fall, säger hon efter måndagens beslut i fullmäktige.

En ny brandstation ska byggas i Skinnskatteberg enligt beslutet som kommunfullmäktige tog för två år sedan. Halvårskiftet 2022 skulle den vara klar och budgeten var satt till 31 miljoner.

Det vinnande anbudet var nästan dubbelt så högt – 55 miljoner kronor. Och driftskostnaden beräknas till närmare 2 miljoner årligen under 30 år.

Brandstationen i Skinnskatteberg

– Beslutsunderlaget är från 2014 och inte hämtat från förvaltningen och inte faktabaserat. Man har bara sagt att det inte går att köra in bilar och vi måste basera vårt beslut på fakta, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén (S).

Frågan skickas tillbaka

M och SD var tydliga med att de ville gå vidare med byggplanerna.

– Att vi behöver en ny brandstation tycker vi att det finns bevis för. Köper vi en ny brandbil så går den inte in, det finns inget omklädningsrum för tjejer och de har jobbkläder och privata kläder i samma skåp. Jag vet inte vad de behöver se mer. Billigare kommer det heller inte att bli, säger Ewa Olsson Bergstedt, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Nu får kommunstyrelsen i Skinnskatteberg tillbaka frågan för fortsatt utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandstationen i Skinnskatteberg

Mer i ämnet