Punkt om ny brandstation i Skinnskatteberg togs bort från protokollet: ”Inte ett sätt att mörka”

Publicerad

På dagordningen inför kommunstyrelsens sammanträde den 15 juni 2021 fanns punkten ”nybyggnation av brandstation” med. En punkt som avhandlades – men som inte finns med i protokollet från mötet.

– Det här var helt och hållet för att upphandlingen skulle ske. Vi ville inte visa den förväntade kostnaden, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén (S) och medger att man borde gjort annorlunda.

På ett extra insatt kommunfullmäktige möte i Skinnskattebergs kommun den 10 januari togs beslutet att anta anbudet på 47,1 miljoner för en ny brandstation. Under mötet höll sektorchefen för Teknik och Service Olle Karlsson ett föredrag och presentation av förvaltningens projektering av brandstationen. Där berättade han att han höll samma presentation för kommunstyrelsen den 15 juni 2021.

Men i kommunstyrelsens protokoll från den 15 juni finns inte den punkten med.

Brandstationen i Skinnskatteberg

– Det här var helt och hållet utifrån att upphandling skulle ske, berättar Lena Lovén Rolén (S), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskattebergs kommun.

I klippet svarar Lena Lovén Rolén (S) på hur KS borde gjort istället för att felaktigt ta bort punkten och därmed påverka insynen.

Turerna kring nya brandstationen i Skinnskatteberg

• 2019-11-26 – Kommunstyrelsen beslutade att fortsätta projektering och förberedelser av brandstationen.

• 2021-06-15 – Punkten ”Den nya brandstationen” stryks från protokollet.

• 2021-10-08 – Tekniska utskottet beslutade att föreslå kommiunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen med motivering:

Kommunen kan inte konkurrenssätta anbudsgivning när det bara finns ett anbud.

Kommunen överskrider kraftigt beslutade budgeten för ändamålet.

Kommunen kommer att få ökad driftkostnad med 1,8 miljoner/år

• 2021-10-26 – Kommunstyrelsen enligt tekniska utskottets förslag föreslå kommunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen.

• 2021-11-15 – Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet med motiveringen att det inte finns fullständiga underlag i ärendet.

• 2021-11-23 – Kommunstyrelsen beslutade:

Att ge förvaltningen i uppdrag att komplettera skriftligt med sektorchefen Teknik och Service föredragning vid kommunfullmäktiges sammanträde den 15 november.

Att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en rapport im arbetsmiljön, inkluderat rapport från Friska brandmän – Skellefteåmodellenförbättrar arbetsmiljön från MSB.

Att ta fram befintlig geoteknisk rapport till nästa ordinarie sammanträde med kommunstyrelsen.

• 2021-12-14 – Kommunstyrelsen beslutade att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-04 – Kommunstyrelsen beslutade vid ett extra sammanträde att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-10 – Kommunfullmäktige beslutar:

Att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

Att uppdrag åt förvaltningen att ta fram förslag på den mest optimala finansieringen, egna likvida medel i kombination med upplåning.

Att paragrafen direktjusteras.

• 2022-01-22 – En laglighetsprövning på kommunfullmäktiges beslut 2021-01-10 skickas in till förvaltningsrätten i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandstationen i Skinnskatteberg

Mer i ämnet