Folkinitiativet om beslutet att bygga ny brandstation – för 16 miljoner över budget: ”Som ett avsnitt ur Lyxfällan”

Uppdaterad
Publicerad

I en överklagan till förvaltningsrätten i Uppsala vill det så kallade Folkinitiativet att kommunfullmäktiges beslut om en ny brandstation i Skinnskatteberg rivs upp. Den starkaste ståndpunkten är KF:s beslut om att förvaltningen i kommunen ska söka efter den mest optimala finansineringen.

– Det är som ett avsnitt ur Lyxfällan, där budgeten inte går ihop i slutändan, säger Cecilia Karlsson, en av initiativtagarna till överklagan om beslutet att bygga en ny brandstation för 16 miljoner kronor över budget.

I början av januari 2022 lämnade Sheila Imamovic Skog in över 600 underskriver på den namninsamling som förespråkar om en folkomröstning om brandstationen. En fråga som ännu inte tagits upp i kommunfullmäktige.

– Tråkigt att man inte tar hänsyn till vår namninsamling. Det klubbas ändå igenom, säger Cecilia Karlsson.

Brandstationen i Skinnskatteberg

I klippet berättar Cecilia Karlsson och Sheila Imamovic Skog mer om deras engagemang i frågan.

Cecilia Karlsson är ersättare för Socialdemokraterna i kyrkofullmäktige i Skinnskatteberg och Sheila Imamovic Skog har tidigare varit kommunalpolitiker för Miljöpartiet.

Turerna kring nya brandstationen i Skinnskatteberg

• 2019-11-26 – Kommunstyrelsen beslutade att fortsätta projektering och förberedelser av brandstationen.

• 2021-06-15 – Punkten ”nybyggnation av brandstation” stryks från protokollet.

• 2021-10-08 – Tekniska utskottet beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen med motivering:

Kommunen kan inte konkurrenssätta anbudsgivning när det bara finns ett anbud.

Kommunen överskrider kraftigt beslutade budgeten för ändamålet.

Kommunen kommer att få ökad driftkostnad med 1,8 miljoner/år

• 2021-10-26 – Kommunstyrelsen enligt tekniska utskottets förslag föreslå kommunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen.

• 2021-11-15 – Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet med motiveringen att det inte finns fullständiga underlag i ärendet.

• 2021-11-23 – Kommunstyrelsen beslutade:

Att ge förvaltningen i uppdrag att komplettera skriftligt med sektorchefen Teknik och Service föredragning vid kommunfullmäktiges sammanträde den 15 november.

Att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en rapport im arbetsmiljön, inkluderat rapport från Friska brandmän – Skellefteåmodellenförbättrar arbetsmiljön från MSB.

Att ta fram befintlig geoteknisk rapport till nästa ordinarie sammanträde med kommunstyrelsen.

• 2021-12-14 – Kommunstyrelsen beslutade att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-04 – Kommunstyrelsen beslutade vid ett extra sammanträde att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-10 – Kommunfullmäktige beslutar:

Att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

Att uppdra åt förvaltningen att ta fram förslag på den mest optimala finansieringen, egna likvida medel i kombination med upplåning.

Att paragrafen direktjusteras.

• 2022-01-22 – En laglighetsprövning på kommunfullmäktiges beslut 2021-01-10 skickas in till förvaltningsrätten i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandstationen i Skinnskatteberg

Mer i ämnet