Professorn i förvaltningsrätt: Beslutet om ny brandstation bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Olle Lundin, professor i förvaltningrätt på Uppsala universitet, tror inte att förvaltningsrätten kommer att ta hänsyn till medbogarnas överklagan – trots att beslutet i kommunfullmäktige i Skinnskattberg bröt mot kommunallagen.

– Först har du kommunallagen och sedan kommer upphandlingsregleringen och parkerar sig i mitten. Och den passar inte in i systemet, det blir som en gökunge, säger professor Olle Lundin.

När kommunfullmäktige i Skinnskattebergs kommun antog anbudet på 47,1 miljoner kronor bröt man mot kommunllagen. Den 17 januari överklagades beslutet till förvaltningsrätten i Uppsala.

Med hänvisning till upphandlingsregleringen och fullmäktiges beslut att anta anbudet på 47,1 miljoner, menar Olle Lundin att det finns en risk att förvaltningsrätten inte tar hänsyn till överklagan.

Brandstationen i Skinnskatteberg

– Trots att man har gjort fel så kan ingen medborgare ha möjlighet att överklaga, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet.

I klippet förklarar han mer om felaktigheterna i KF:s beslut och möjligheterna för överklagan i förvaltningsrätten.

Turerna kring nya brandstationen i Skinnskatteberg

• 2019-11-26 – Kommunstyrelsen beslutade att fortsätta projektering och förberedelser av brandstationen.

• 2021-06-15 – Punkten ”nybyggnation av brandstation” stryks från protokollet.

• 2021-10-08 – Tekniska utskottet beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen med motivering:

Kommunen kan inte konkurrenssätta anbudsgivning när det bara finns ett anbud.

Kommunen överskrider kraftigt beslutade budgeten för ändamålet.

Kommunen kommer att få ökad driftkostnad med 1,8 miljoner/år

• 2021-10-26 – Kommunstyrelsen enligt tekniska utskottets förslag föreslå kommunfullmäktige att avbryta upphandlingen av brandstationen.

• 2021-11-15 – Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet med motiveringen att det inte finns fullständiga underlag i ärendet.

• 2021-11-23 – Kommunstyrelsen beslutade:

Att ge förvaltningen i uppdrag att komplettera skriftligt med sektorchefen Teknik och Service föredragning vid kommunfullmäktiges sammanträde den 15 november.

Att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en rapport im arbetsmiljön, inkluderat rapport från Friska brandmän – Skellefteåmodellenförbättrar arbetsmiljön från MSB.

Att ta fram befintlig geoteknisk rapport till nästa ordinarie sammanträde med kommunstyrelsen.

• 2021-12-14 – Kommunstyrelsen beslutade att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-04 – Kommunstyrelsen beslutade vid ett extra sammanträde att föreslå till kommunfullmäktige att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

• 2022-01-10 – Kommunfullmäktige beslutar:

Att anta det av förvaltningen föreslagna anbudet på 47,1 miljoner kronor till en nybyggnad av en räddningsstation.

Att uppdra åt förvaltningen att ta fram förslag på den mest optimala finansieringen, egna likvida medel i kombination med upplåning.

Att paragrafen direktjusteras.

• 2022-01-22 – En laglighetsprövning på kommunfullmäktiges beslut 2021-01-10 skickas in till förvaltningsrätten i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandstationen i Skinnskatteberg

Mer i ämnet