Foto: SVT

(C) i Örebro: ”För nyliberalt”

Uppdaterad
Publicerad

Det mullrar i centerleden runt om i landet och ordföranden i Örebro län är orolig för partiet efter de senaste dagarnas debatt om förslaget till idépolitiskt program.

Vi träffar Bertil Fahlström på stan i Fjugesta, ett av de starkaste centerfästena i Örebro län. Han har röstat på Centerpartiet i hela sitt liv men nu är det slut med det säger han. Han tycker förslagen om månggifte, fri invandring och slopad arvsrätt är rent vansinne 

Kritiken är hård även från ledande centerpartister i Tvärsnyttområdet.

Strid om förslag till C-program

”Saknar landsbygdsfrågorna”

Ordföranden för partiet i Örebro län, Lars Johansson tycker att förslaget är för nyliberalt och att det är för mycket fokus på frihet. Till exempel förslaget om slopad skolplikt som han menar kan drabba barn vars föräldrar inte skickar dem till skolan.

– Jag saknar kärnfrågorna som till exempel landsbygden, företagande och miljö menar Johansson.

”Lööf borde tagit debatten”

Lars Johansson är orolig för hur allmänheten ska uppfatta centerpartister med tanke på en del av förslagen som det nu debatteras om. Han tror också att förtroendet för Annie Lööf är skadat.

– Hon borde ha avbrutit sin semester tidigare och tagit debatten, säger Lars Johansson.

Charlotta Englund är kommunsstyrelsens ordförande i Lekeberg, även hon vänder sig mot förslagen om månggifte och fri invandring, men menar också att det finns bra delar i programmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet