Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Maria Larsson som fick obotlig cancer för ett och ett halvt år sedan betyder cancerrehabiliteringen mycket. Hör henne och Helene Sallow berätta om sina cancerresor och följ med under träningen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Cancern förde dem samman – rehabträningen får dem att le: ”Betyder allt”

Uppdaterad
Publicerad

En gång i veckan träffas ett gäng energifyllda kvinnor på Västerås sjukhus för att träna. Alla har en cancerdiagnos – men när de ser varandra ler de stort.

– De betyder allt, vi behöver varandra, säger Helene.

Rehabiliteringen kan se olika ut från person till person. Men kvinnorna SVT får följa en förmiddag går i en kombinerad rehabiliteringsgrupp där det erbjuds både träning och samtal.  

Förutom kombinerad träning, erbjuds även individuell träning. Exempelvis kan introduktionen ske på sjukhuset och så fortsätter man träningen på egenhand eller så får man ett program för hemmaträning.

Anette Sannemalm är legitimerad fysioterapeut och sköter träningsuppläggen.

– En del har väldigt stor träningsvana, men det ger mycket att träffa andra i en liknande situation. Men om man har mycket smärtproblematik eller om cancern spridit sig till skelettet kan man få bassängträning. Vi anpassar träningen efter individens behov, berättar hon. 

Att gå på ett träningspass kostar, men enligt Sannemalm har många redan frikort. Patienterna som kommer har alla en cancerdiagnos och har antingen genomgått en operation eller gått en behandling som påverkat kroppen, vilket gör att man behöver stärka upp sig. 

I klippet ovan berättar Helene Sallow och Maria Larsson om sina cancerresor och träningens betydelse.

Psykologen på onkologen: Det är patienternas vanligaste frågor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Anette Hagner ingår i rehabiliteringsteamet på onkolokliniken och möter många patienter. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.