Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar enhetschefen Cecilia Colmet om rehabenhetens jobb och vilken rehabilitering som erbjuds. Foto: Caroline Slotte/SVT

Målet för nystartade rehabenheten på sjukhuset i Västerås: “Få ett så fungerande liv som möjligt”

Publicerad

Att hjälpa patienterna till ett så fungerande liv som möjligt efter avslutad cancerbehandling. Det är målet för onkologklinikens nya rehabenhet på sjukhuset i Västerås.

Enheten har funnits i snart ett år, men först nu kommit igång med allt efter pandemin.

Redan när patienten påbörjar utredning för cancer startar en behovsbedömning av cancerrehabilitering. Behovet ser olika ut från patient till patient. 

För någon kan det räcka med ett rehabiliteringssamtal efter avslutad behandling för att “knyta ihop säcken” om vad man varit med om, medan för någon annan behövs en kombinerad samtals- och träningsgrupp med personer i samma situation. 

– Bara för att en cancerbehandling är över och lyckats behöver inte det betyda att personen mår bra. Man kan ha problem med allt från minne och ork till samliv och relationer, säger enhetschef Cecilia Colmet.

Pandemin pausade arbetet till viss del

Under pandemin har rehabenhetens jobb varit begränsat, men yogagrupper har kunnat fortsätta, däremot har den kombinerade samtals- och träningsgruppen startats upp igen

I rehabteamtet ingår förutom kontaktsjuksköterskor, även kuratorer, dietister och en psykolog. Enheten har även ett nära samarbete med fysioterapeut och arbetsterapeut som finns på kirurgiklinikens rehabenhet. 

I klippet berättar enhetschefen Cecilia Colmet om rehabenhetens jobb och vilken rehabilitering som erbjuds.

Psykologen: Det är patienternas vanligaste frågor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir det som förut?” – psykologen Anette Hagner ingår i rehabiliteringsteamet på onkolokliniken och möter många patienter. Foto: Caroline Slotte/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.