Foto: SVT

”Carin Götblad måste vidta åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Västmanlands polischef Lena Tysk anklagats för hot kräver nu Roger Haddad (L), att polisens regionchef Carin Götblad vidtar åtgärder. – Jag tycker det är väldigt allvarligt och oacceptabelt, säger han.

Det var på måndagen som SVT Nyheter Västmanland kunde avslöja att Lena Tysk, polischef i Västmanland, verbalt hotat Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschefen i Sala, sedan Kumlin uttalat sig öppet kritiskt om polisens omorganisation.

Reaktionerna efter avslöjandet har varit många och nu kräver Roger Haddad att regionpolischefen Carin Götblad agerar.

Polischef hotade befäl

– Lena Tysk är chef och även om diskussionerna kring omorganisationen går het så måste man respektera varandra och hantera synpunkter från medarbetare på ett juste sätt, säger Roger Haddad.

Kräver svar om polisens situation

Liberalerna har själva vid flera tillfällen krävt att rikspolischefen Dan Eliasson ska kommentera situationen kring polisens omorganisering just med anledning av att det framkommit kritik från lokalpolisområdena om att arbetssituationen har blivit tuffare.

– Det är viktigt att poliser och vi i utskottet får höra hur verkligheten ser ut och jag anser att även högre chefer inom polisen borde vilja höra det – det är också den kulturen som jag tycker att Carin Götblad borde föra vidare, säger Roger Haddad.

Har varit i kontakt med Kumlin

Roger Haddad har varit i kontakt med Agneta Kumlin dels för att få höra hennes version av det som inträffat men också för att visa Agneta Kumlin sitt stöd.

– Jag har aldrig hört att någon uttalat sig så grovt som det här, Lena måste be om ursäkt. Sedan måste Carin Götblad, som chef över Lena Tysk, vidta åtgärder. Det är ett krav från mig som rättspolitisk talesperson.

LÄS MER: Polisforskaren är förvånad över det öppna hotet

– Sen om det handlar om nya rutiner som måste införas eller om att hon behöver möblera i styret kan jag inte säga men man kan inte låta det här passera förbi, säger Roger Haddad.

SVT Nyheter Västmanland har inte lyckats nå regionpolischefen Carin Götblad för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet