Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennifer Troëng Johansson, ägare av Fagersta Brukshotell, känner behov av en kaffepaus. ”Jag är bara så trött efter de här åren – och vi är fortfarande mitt i krisen.” Foto: Hanna Eklund

Företagare i Västmanland om krisen: ”Den tär, inte bara på likviditeten”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt på besök i Västerås för att prata med företagare om det dystra läget. En av deltagarna var Jennifer Troëng Johansson, som tillsammans med sin man tog över Fagersta Brukshotell sex veckor innan pandemin startade.

– Jag är nog inte ensam om att inte ha kunnat förutse en världspandemi och ett krig i Europa, men vi har kämpat så hårt, tagit till vartenda ekonomiskt trick i boken och jag är bara så trött.

Negativ framtidstro

Enligt Svenskt Näringslivs senaste rapport är företagarna i Västmanland mer negativa än genomsnittet när det gäller framtiden och en av fyra är rädd att behöva varsla det kommande halvåret.

– Vi får inte glömma att staten hjälpte till genom att ge 100 miljarder kronor i skatteanstånd och fortfarande är 33 miljarder inte återbetalade. Jag brukar säga att ekonomi är psykologi och fortsätter det så här kan vi hamna i en riktigt besvärlig lågkonjunktur som blir svår att ta sig ur, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Har situationen tärt på något mer än likviditeten?

– Ja det är klart, men som företagare måste man behålla framtidshoppet, vi ska klara det här, säger Jennifer Troëng Johansson.

Några siffror ur rapporten

Inom handel, besöksnäring och transport tror 46 procent av de västmanländska företagen att försäljningen kommer att minska under de kommande tolv månaderna.

Ett av fyra företag uppger att det finns en risk för varsel inom ett halvår.

Källa: Svenskt Näringsliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.