Cityfestivalen ska kameraövervakas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommun vill få kameraövervakning under Cityfestivalen nästa år. Förutom att vara trygghetsskapande ska kamerorna även hjälpa polisen att få fast brottslingar.

Kameraövervakningen testades för första gången under årets Cityfestival när Fiskartorget filmades från stadshuset. Västerås kommun hade inte ansökt om tillstånd för kameraövervakning och fick därför endast använda sig av en översiktskamera. Med hjälp av den kunde man följa människoströmmen i publiken utan möjlighet att urskilja individer.

Per-Olof Rask, säkerhetschef på Cityfestivalen. Foto: SVT

– Utan att ännu ha belägg för det så är min känsla att kameraövervakningen har haft en lugnande effekt på många, säger Per-Olof Rask, säkerhetschef på Cityfestivalen.

Fånga gärningsmän på film

Till nästa år vill kommunen ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för kameraövervakning som kommer att tillåta inzoomning och identifiering av enskilda individer.

– Vi vill ansöka om kameror med bättre bildkvalitét som är både trygghetsskapande och som kan hjälpa polisen att identifiera misstänkta gärningsmän.

Varför ansökte ni inte om kameratillstånd redan i år?

– Vi fick ett informellt besked av Länsstyrelsen att en ansökan skulle avslås, men vi vill testa lagstiftningen inför nästa år.

Svårt att få tillstånd

Det är Länsstyrelsen som ger tillstånd för kameraövervakning och i varje godkänt tillstånd måste övervakningsbehovet väga tyngre än integritetsintresset.

– En festival är en plats för rekreation och det ska ställas mot övervakningsintresset. Om vi beslutar att övervakningsintresset väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad och om platsen är brottsutsatt så beviljas ett tillstånd, säger Johan Söderlund, jurist på Länsstyrelsen i Västmanland.

Ta hjälp av polisen

Polismyndigheten behöver dock inte ansöka om kameraövervakningstillstånd vid tillfällen då det finns risk för allvarlig brottslighet. Och redan nu har Västerås fört diskussioner med polisen om ett eventuellt samarbete vid ett nekat tillstånd till kommunen.

– Vi har fört diskussioner med polisen utan att det formellt fattats något beslut. Men vi är lika angelägna från båda myndigheterna att lösa det här. Jag ska inte gå in på hur vi ska lösa det om vi får avslag, men samverkan med polismyndigheten är oerhört viktig och från vår sida är vi positivt inställda till att polisen står för kameraövervakningen, säger Per-Olof Rask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.