Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sassa Carlström är äldreomsorgschef i Köpings kommun Foto: SVT / Ludwig Vesterström / SVT

Covid-utbrott på äldreboende i Köping: ”Vädjar till alla att inte slappna av”

Uppdaterad
Publicerad

Fem boende på Hagabergs äldreboende i Köping har bekräftad coronasmitta. Nu pågår intensiv smittspårning.

– Vi försöker isolera så gott det går. Vi vädjar till anhöriga att inte besöka oss, säger Sassa Carlström, äldreomsorgschef på Köpings kommun.

Även fem ur personalen misstänks ha smittats av viruset på boendet. Inget besöksförbud råder och det finns ingen statistik på hur många som har vaccinerat sig på Hagaberg.

– Alla väljer inte att bli vaccinerade men vi vet inte hur många. Vi för inte den statistiken och har GDPR att förhålla oss till, säger äldreomsorgschefen Sassa Carlström.

All personal har testats och anhöriga är underrättade. Efter att både personal och brukare smittats råder nu en stark avrådan från att besöka Hagabergs äldreboende.

– Vi har inget besöksförbud. Kommer de så kommer de men vi stänger ner, försöker isolera så gått det går och vädjar till alla att inte slappna av trots att vaccineringen fortsätter, säger Sassa Carlström, äldreomsorgschef på Köpings kommun.

Region Västmanland är inkopplad och enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård så misstänker man att smittan är en del av ett misstänkt klusterutbrott av deltavarianten i Köping.

– Det finns en koppling. Vi har frekventa kontakter med ansvariga på boendet. Provtagningen sker av ansvariga chefer där men vi har frekventa kontakter, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om hur en smittspårning går till. Foto: Pontus Stark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer