Foto: TT

Cyberhot – allt vanligare och viktigare

Uppdaterad
Publicerad

Vilka hot och risker finns det mot myndigheters och organisationers IT-strukturer? Det pratade man om idag i Västerås och man tog upp informationsangrepp både på Sverige som land och mer lokalt här hos oss.

I Västerås hölls på måndagen en föreläsning om påverkanskampanjer, cyberhot och intrång. En av de som höll föredrag var David Bergman som är forskare kring informationskrigföring. Enligt honom är det bra att inse hur informationskrigföring och påverkansoperationer påverkar individen.

– Sociala medier och den ökade tillgången till information gör att vi idag är utsatta för mer information än vi kan hantera, det gör att vi tvingas sålla på ett mycket större sätt än vi gjort tidigare. Då blir det lättare att påverka individer med skadlig och direkt felaktig information, säger David Bergman.

Enligt regeringens försvarspolitiska inriktning 2016-2020 ska planeringen för civilt försvar återupptas – något som också ställer stora krav på verksamheters säkerhetsmedvetande.

– Sverige ligger väldigt långt fram när det gäller informations- och IT-säkerhet om man tittar i världen. Vi har dock en ganska lång resa för att förstå det informationssamhälle vi har byggt upp, säger Mattias Hanson chef för Ledningsregementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.