Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Natointrädet kan påverka oss cybersoldater”, säger cybersoldaten Elias. Foto: Fredrik Gustafsson/SVT

Cybersoldaten Elias i Arboga om Nato-inträdet: ”Inte märkt något ökat hot”

Uppdaterad
Publicerad

På kontoret i Arboga drogs det igår en lättnadens suck efter att det blev klart att Sverige nu är en fullvärdig medlem i Nato.

– Äntligen. Det här är något vi har väntat sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato, säger Magnus Tillby, överste och förbandschef för FMTIS.

Försvarsmaktens telekommunikations- & informationssystemförband, FMTIS, finns på över 30 platser i landet. Däribland i Arboga.

Skyddar Sverige mot cyberhot

FMTIS kan förenklat förklaras som Försvarsmaktens egna nätoperatör. De ansvarar för allt ifrån applikationer till servrar och datorer. De har också hand om Försvarsmaktens tekniska ledningssystem som stödjer militära insatser i både Sverige och utomlands. Det är också den enhet som skyddar Sverige mot cyberattacker och hot. En av dessa cybersoldater är Elias.

Sverige och Nato

– Natointrädet kan påverka oss cybersoldater. Det finns andra aktörer som kanske inte tycker om att vi går med i Nato. Men det är inget vi har lagt märke till än, säger Elias, som är stationerad i Arboga.

I klippet: Så påverkas Arboga av Sveriges Nato-inträde.

Njato – blandade känslor på stan efter Nato-inträdet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett värde i att ha länder som är neutrala” – i klippet är Tanja, Valter och Udari inte överens om huruvida Nato är något bra eller dåligt för Sverige. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet