Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniella och Fathi känner att det är otryggt på kvällarna och går därför ofta inte ut. Husham Alkhamisi uppskattar den ökade närvaron från polisen på Bäckby. Foto: Johan Borehed/SVT

Dagen efter skotten på Bäckby: ”Det är otryggt att vara ute sent”

Uppdaterad
Publicerad

Tre skottlossningar på ett drygt halvår, varav en med dödlig utgång. Det är verkligheten på Bäckby i Västerås, vilket leder till en otrygghet och rädsla att röra sig ute om kvällar och nätter – något som påverkar Bäckbybornas liv i stor utsträckning.

– Jag försöker stanna hemma och inte vara ute lika mycket, säger 12-åriga Fathi.

På drygt ett halvår har flertalet skottlossningar ägt rum på Bäckby i Västerås, vilket lett till att många boende i området känt sig otrygga att gå ut, framförallt runt kvälls- och nattetid. Polisen har tidigare meddelat att de kommer att stärka närvaron i området.

 – Det är en del i vårt arbete att agera trygghetsskapande, vilket innebär rent fysiskt att vara på plats och synas i högre utsträckning, sa polisens presstalesperson Pelle Vamstad till SVT Nyheter.

Den senaste incidenten ägde rum under torsdagskvällen när en ung man i 20-årsåldern fick lindriga skador efter skottlossning utanför en livsmedelsbutik på Bäckby.

– Det är ganska otäckt att vara ute sent, då det oftast händer. Jag försöker stanna hemma och inte vara ute lika mycket, säger 12-åriga Fathi.

Se röster från Bäckby, dagen efter skottlossningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.