Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du firandet av nationaldagen på Dybecksgården i Odensvi, födelseplatsen för Richard Dybeck som skrev texten till vår nationalsång. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Här föddes ”Du gamla, du fria” – följ med på nationaldagsfirande vid Dybecksgården

Uppdaterad
Publicerad

På Odensvi prästgård föddes Richard Dybeck 1811. Han skrev sedemera texten till Sveriges nationalsång: ”Du gamla, du fria”. Nu heter platsen Dybecksgården och på nationaldagen firades det med fika, musik, sång och dans för att fira vårt land.

– Man kan säga att det här är vår nationalgård, säger Birgitta Ellmin från Hembygdsföreningen i Odensvi som stod för firandet.

Flera hundra samlades under morgonen och förmiddagen på Dybecksgården i Odensvi strax norr om Köping. En plats starkt förknippad med mannen som skrev texten till den svenska nationalsången.

– Det är jättemycket folk och jag gissar att efter de två åren när vi inte hade något firande under pandemin så finns det ett uppdämt behov av att ses, säger Anita Stray.

Se firandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.