Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med ut på promenad med katten Dharken, som gärna klättrar i träd och flyger upp på axeln på så väl sin matte Josefina Zidars som SVT:s reporter – mitt under intervjun. Foto: Hanna Eklund

Därför klättrar katter upp i träd – men har svårare att ta sig ner

Uppdaterad
Publicerad

Josefina Zidar är kattuppfödare och doktor i djurens beteende, etologi. Hon säger att katter är smarta och älskar att klättra i träd – men ibland går de lite för långt.

– Katter vill helst hoppa ned när de väl kommit upp, men befinner de sig då tjugo meter upp i en trädtopp med svajiga, svaga grenar – blir det för svårt.

Hennes egen katt, Dharkan, är duktig på att gå ned från träd. Men det kräver en viss teknik.

– Katters klor är formade så att det är väldigt enkelt att klättra upp, men när de ska ned måste de klättra baklänges och det är inte alla bra på, de måste göra små hopp med svansen nedåt.

Behöver snabb hjälp

Josefina berättar att även om katter överlever några dygn i en trädtopp är det riskfyllt att vänta för länge på att de ska försöka ta sig ned själva.

– De kan till exempel bli uttorkade och behöva veterinärvård. Det finns katter som sitter tills de ramlar ned, för att de helt enkelt inte vågar eller hittar en väg ned.

Teddy klättrar efter katter i trädtopparna – räddat över hundra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blivit rejält riven och biten”. Följ med klättraren Teddy Bayakhmetov upp i trädkronorna och se några av hans spektakulära katträddningar. Foto: Hanna Eklund/SVT & privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.