Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blivit rejält riven och biten.” Följ med klättraren Teddy Bayakhmetov upp i trädkronorna och se några av hans spektakulära katträddningar i Stockholm, Västerås och andra delar av Mälardalen. Foto: Hanna Eklund/SVT & privat

Teddy klättrar efter katter i trädtopparna – räddat över hundra

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan började Teddy Bayakhmetov klättra efter katter i träd. Det hela började när han såg ett inlägg på sociala medier om en katt i nöd.

– Det var i närheten av där jag bor, så jag hörde av mig och sa att jag jobbar med höjdarbeten och kan ta mig upp överallt, säger han.

Till vardags jobbar Teddy Bayakhmetov som reptekniker vid bland annat stora scenbyggen när artister kommer till Stockholm. Men när han klättrar för att rädda katter säger han sig inte vilja ta betalt.

– Nej, jag älskar katter och vill att räddningen ska vara gratis, om ägaren sedan har lust att ersätta mig för reskostnad eller något är det förstås fint.

En av få katträddare

Teddy berättar att det inte finns så många som ägnar sig åt att rädda katter i träd.

– Förr tror jag att man kunde ringa räddningstjänsten, men nuförtiden är det främst arborister som kattägare hör av sig till, om inte till mig då.

Vissa säger att katterna kommer ned av sig själva?

– Det där är en gammal myt, ibland klarar de inte att komma ned och ibland törs de helt enkelt inte för att det springer omkring en räv eller något annat otäckt nere på marken.

Experten: Därför klättrar katter gärna upp i träd – men har det svårare att ta sig ned

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med ut på promenad med katten Dharken, som gärna klättrar i träd och flyger upp på axeln på så väl sin matte Josefina Zidars som SVT:s reporter – mitt under intervjun. Foto: Hanna Eklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.