Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Audrey Erath/SVT

Politiker väljer bort Nygård i Köping där få röstar: ”Känner mig inte trygg här”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Köpings partier kampanjar inte på Nygård. Sverigedemokraternas toppnamn Maria Liljedahl är uppväxt i området, men säger att hon inte längre känner sig inte trygg här.

Området Nygård i Köping har en av de lägsta nivåerna på valdeltagande i Västmanland. Trots det avstår flera partier i Köping från att gå runt och driva valkampanj i området.

– Jag känner mig inte trygg här, säger Maria Liljedahl (SD).

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Hon är själv uppväxt på Nygård, men undviker numera att vistas i området – i alla fall på kvällstid.

Moderaterna kampanjar heller inte fysiskt på Nygård. Och det finns också andra partier i Köping som inte bedriver någon specifik kampanj på Nygård, till exempel Centerpartiet och Kristdemokraterna. Däremot är både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet aktiva i området med lokala kandidater.

Statsvetare: Viktigt att partierna tar ansvar

Statsvetaren Jörgen Ödalen på Mälardalens universitet menar att politiker från alla partier har ansvar för att försöka öka valdeltagandet i områden som Nygård.

– Det är viktigt att våra riksdagspartier tar det vidare demokratiska ansvaret på allvar i områden med lågt valdeltagande, att de går ut och berättar om sin politik där också och inte bara siktar in sig på områden där man tror att man kan vinna flest väljare, säger han.

I klippet svarar kommunalråd Ola Saaw (M) och Maria Liljedahl (SD) varför deras partier väljer bort att vara på Nygård.

Tre frågor om lågt valdeltagande till statsvetaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är lågt valdeltagande ett problem? Statsvetaren Jörgen Ödalen, MDU, svara på tre frågor om saken. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet