Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Somalier brukar kommunicera muntligt och inte skriftligt” – Hanad Ali (V) är en lokal politiker som väljer att kampanja på Nygård i Köping. Foto: Audrey Erath/SVT

De kampanjar för att få upp valdeltagandet på Nygård: ”Andra partier – kom!”

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende på Nygård i Köping, som SVT Nyheter Västmanland pratat med, tror på ett högre valdeltangande än vad det annars brukar vara.

Många uppger att de kommer att rösta och en anledning som lyfts är att det i år finns kandidater från två olika partier – båda med somalisk bakgrund och stort kontaktnät.  

Det är inte första gången politiker bosatta på Nygård kandiderar till fullmäktige i Köping, men för Vänsterpartiets del tror man att deras kandidat, Hanad Ali, kommer innebära ett uppsving för partiet i området.

– Historiskt har Socialdemokraterna alltid haft ett starkt stöd på Nygård, så de kanske inte märker någon större skillnad om de har en kandidat som bor på området. Men för oss kommer det nog märkas av, säger Yvonne Blücher, ordförande för Vänsterpartiet Köping.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Kommer knacka dörr

Liberalerna säger att de kommer lägga krut på just Nygård så här i valets slutspurt genom att knacka dörr i området.

– Jag lägger ingen vikt vid vilka partier som väljer att vara där eller inte, det viktigaste är bara att de boende kan ta till sig information på ett bra sätt så att det inte uppstår missförstånd. Till exempel att socialtjänsten är samma sak som Socialdemokraterna, säger Ivan Czitrom, gruppledare för Liberalerna i Köping.

Flera partier brukar delta på familjeevenemanget Nygårdsdagen i juni, bland annat det lokala partiet Vanligt folk och Centerpartiet. Nu i valspurten har Vanligt folk planer på att kampanja i Nygård, medan Centerpartiet väljer att möta väljarna enbart i valstugan i centrum. Kristdemokraterna brukar också delta på Nygårdsdagen, men fick i år förhinder. De väljer, precis som Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna, att möta väljarna vid sin valstuga.

Alla partier i Köping har deltagit i en partipresentation nu i valspurten på Kompetenscentrum, där bland annat SFI-undervisningen ges.

Förtidsröstning i området

Socialdemokraternas ordförande i Köping, Shpetim Pirraku, ser en fördel i kandidater med stark förankring i ett område och med specifika språkkunskaper.

– De kan ju nå fram på ett helt annat sätt. Men jag tror ändå att det är andra saker som måste till för att öka valdeltagandet på Nygård, vi har ju haft lokala kandidater därifrån tidigare. Kanske en förtidsröstningslokal i området skulle göra skillnad, det är ju en idé som i alla fall inte prövats tidigare, säger Shpetim Pirraku.

I klippet: ”Andra partier – kom!” – SVT följde med Hanad Ali (V) och Hafsa Bashir Sheikh (S) som kampanjar på Nygård.

Hanad Ali (V) och Hafsa Bashir Sheikh (S) är två politiker som kampanjar på Nygård och uppmanar boende att rösta. Foto: Audrey Erath/SVT

Tre frågor om lågt valdeltagande till statsvetaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är lågt valdeltagande ett problem? Statsvetaren Jörgen Ödalen, MDU, svara på tre frågor om saken. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet