Några hade samlats för att visa att det finns människor på landsbygden som vill ha stora rovdjur som varg och björn. Foto: Daniel Brodén/SVT

De bor på landsbygden – och vill att rovdjuren ska finnas där

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om varg mynnar ofta ut i att frågan ställer stad mot land. Och att den som inte har varg inpå knuten inte förstår hur det vilda djuret påverkar vardagen.

SVT har träffat ett gäng utanför Norberg som ser en tjusning med att kunna stöta på vilda rovdjur.

De tycker att den laddade rovdjursdebatten och uppmärksamheten krig den aktuella jaktbrottsrättegången i Västmanland ofta landat i vad de anser vara en felaktig bild: Att alla som bor på landet är emot varg och andra vilda rovdjur.

– Konflikten i rovdjursfrågan mellan stad och land är konstruerad. Och jag upplever att det inte är så, säger Hans Nyberg.

Annika Fredrikson, som är en av de drivande i sällskapet, har själv djur.

– En av anledningarna till att jag flyttade ut på landet var den lilla chansen att få se vilda rovdjur. Men de var många fler när jag flyttade hit.

Hon menar att varg inte är ett stort problem och att djurägare måste skydda djur från alla faror.

– Jag tar in djuren och jag har många rader av elstängsel.

– Det finns jättemånga som förespråkar rovdjur, en levande natur och hög biologisk mångfald, säger Marcus Ashbourne Widberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.