Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Piloterna i Frivilliga Flygkåren (FFK) övade på att flyga ut flaskor fyllda med sand och hemliga meddelanden till kommunerna i Västmanland. Foto: Hanna Eklund

De släpper flaskpost på hemliga platser – om krisen kommer till Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen genomfördes övningen Matteus 23 i Västmanland, Dalarna, Sörmland och Stockholms län. Scenariot var att all IT och telefoni var utslagen och samhällets olika funktioner var tvungna att kommunicera på andra sätt och hitta snabba budbärare till viktiga meddelanden.

Piloterna i Frivilliga Flygkåren (FFK) spelade en avgörande roll i övningen.

– Eftersom all kommunikation är utslagen i samhället kommunicerar Länsstyrelsen med kommunerna genom flaskpost, som vi släpper från luften på olika platser i länet idag, säger Bertil Ström, ledare för FFK i Västerås.

Civil MC-Resurs (CMR) var också en av frivilligorganisationerna på plats.

– Just nu är det lite rörigt här och vi har inte fått vårt första uppdrag än, men det här ska ju simulera verkligheten i skarpt läge och då skulle nog inte heller allt gå exakt som planerat, det är ju därför vi övar, säger Emma Säväng, CMR.

Övningen var en del av den nationella beredskapsveckan. Även i Surahammar har man lagt kraft på ökad beredskap med ett nytt tillagningskök som ska fungera i kris. 

Alla som deltar i övningen Matteus 23

I övningen deltar länsstyrelserna i Västmanland, Stockholm, Uppsala och Södermanland, Trafikverket, kommuner, frivilliga resursgrupper, frivilliga försvarsorganisationer och andra frivilligorganisationer som Frivilliga radioorganisationen – FRO, Frivilliga flygkåren – FFK, Frivilliga Motorcykelkåren – FMCK, Bilkåren, Svenska lottakåren, Insatsingenjörernas riksförbund, Västmanlands Bygdegårdsdistrikt och Civilförsvarsförbundet.

Bakgrund

Under hösten 2019 genomfördes en mindre civil ordonnans- och meddelandedroppövning i Västmanlands län tillsammans med Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK), Frivilliga flygkåren, Länsstyrelsen i Stockholm, Region Västmanland, Västerås stad och Skinnskattebergs kommun. Under hösten 2021 och 2022 (Matteus 21, Matteus 22) gjordes samma typ av övning med samma fokus fast med fler aktörer, större övning och fler moment.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.