Eleverna på Kilboskolan ska rädda byns badsjö – med unik metod mot algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Kilboskolan såg sin badsjö växa igen och bestämde sig för att göra någonting åt saken.

De kontaktade kommunen och fick 200 000 kronor för att minska algblomningen i Viggsjön, som ligger i norra Västerfärnebo.

– Det började med att vi läste om övergödningen av Östersjön i skolan. Sedan började vi prata om Viggsjön som också har blivit förstörd de senaste åren, berättar Moa Antonsson.

Kunskap om algblomning ledde till aktion

Eleverna tog kontakt med kommunens ekolog och lärde de sig mer om hur algblomning fungerar. Därefter började de undersöka olika metoder för att stoppa algblomningen i Viggsjön och kom i kontakt med en firma som arbetade med att rädda sjöar med halmbalar.

– Algblomningen beror på att det är för mycket växtplankton och för lite djurplankton, men i höbalarna kan djurplankton gömma sig så de mår bättre, förklara Moa Antonsson.

Orsaken bakom övergödningen fortfarande oklar

Algblomning kan bero på att vattendraget eller sjön är övergödd på grund av utsläpp från industrier, jordburk, reningsverk eller enskilda avlopp. Varför Viggsjön hastigt blev övergödd för fyra år sedan är fortfarande oklart.

SVT Nyheter Västmanland kommer att följa Kilboskolans projekt som kommer att pågå under flera år.

Här är listan på alla Västmanlands sjöar som drabbats av övergödning vid länsstyrelsens senaste mätning.

Råd vid algblomning

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Blågrönalgblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem.

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Källa: SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.