Här är sjöarna som drabbats av övergödning i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Tjurlången, Mälaren och Fläcksjön är några av sjöarna som finns med på länsstyrelsens senaste sammanställning av övergödda sjöar i länet.

31 av 68 sjöar i länet har drabbats av algblomning under perioden 2001 till 2013, då länsstyrelsen i samarbete med Vattenmyndigheten sammanställde vattenkvaliteten i Västmanlands sjöar.

– De här siffrorna är inte så förvånande med tanke på att Västmanland är ett tätbefolkat och jordbruksdominerat lät, säger Martin Erlandsson Lampa, vattensamordnare på Vattenmyndigheten.

Vad är orsaken till övergödning?

Problemet med övergödning beror på att det finns för mycket kväve och fosfor i vattnet. Utsläppen av kväve och fosfor kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier.

Algblomning – en följd av övergödning

Växtplankton mår bra av kväve och fosfor och fortplantar sig snabbt i övergött vatten. När växtplankton blir fler än djurplankton skapas en obalans i vattnet och en gröngul sörja breder ut sig. Blomningen kan vara farlig att få i sig och ibland leder algblomning till badförbud.

Det finns olika metoder för att förhindra övergödning och algblomning. Eleverna på Kilboskolan använder sig av halmbalar för att rädda sin badsjö i Sala.

Naturvårdsverket klassar övergödning som det största hotet mot havsmiljön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.