Foto: Caroline Slotte / SVT

Stödsamtal ska minska trycket på primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland har finansierat Västerås stadsmissions projekt Talk2me med 450 000 kronor. Förhoppningen är att stärka den psykiska hälsan och i förlängningen förebygga självmord.

– Den psykiska ohälsan har ökat de senaste åren, framförallt bland unga, säger Sara Axelsson Gustafsson, som är utvecklingsledare på Region Västmanland.

Hur lång väntetiden är för att få vård för psykisk ohälsa i länet varierar. Det menar Sara Axelsson Gustafsson som är utvecklingsledare i psykisk hälsa i nära vård på Region Västmanland.

– Våra mer specialiserade enheter har högt tryck och vi jobbar hårt med att förbättra tillgängligheten, säger hon. 

Genom projektet Talk2me kommer personer som är i behov av det att få stödsamtal, och nu kommer verksamheten att bygga ut, samt flytta till fler kommuner i länet. På så vis hoppas regionen att man tillsammans med Stadsmissionen ska kunna stärka den psykiska hälsan i länet.  

– Får man komma till de här tidiga insatserna kanske problemen inte blir värre och man behöver inte söka sig till hälso- och sjukvården, säger Sara Axelsson Gustafsson.

Sara Axelsson Gustavsson är också socialdemokratisk kommunpolitiker i Arboga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.