Sinikka Linna har varit volontär i ett år och hon berättar att samtalen kan handla om sorg, nedstämdhet eller något man inte kan sätta fingret på. Foto: Caroline Slotte / SVT

Volontären Sinikka: ”Stödsamtalen ger mig glädje i livet”

Publicerad

Att bli volontär och engagera sig ideellt har Sinikka Linna alltid velat, så när möjligheten dök upp tog hon den.  Under ett års tid har hon varit volontär för projektet Talk2me, som ger samtalsstöd till personer som är i behov av det. 

– Det ger mig så mycket kraft, energi och glädje i livet, säger hon. 

Varje person träffar Sinikka Linna fem gånger, och under de stunderna kan stödsamtalet handla om allt mellan himmel och jord. Några återkommande ämnen är sorg, nedstämdhet och ångest. 

– Under samtalet pratar vi mycket om hur vi ska hantera det, berättar hon. 

I ryggsäcken har Sinikka Linne förutom en speciallärarutbildning också en ettårig utbildning i KBT som hon haft användning av. Nu när Talk2me bygger ut sin verksamhet i länet kommer Sinikka att fortsätta vara volontär. 

– Jag har alltid haft ett intresse för mänskliga relationer, psykologi och välbefinnande, så här tänkte jag att jag kan göra en insats, berättar hon.

Hör Sinikka Linna berätta i videon ovan om hur det är att vara volontär och vad samtalen brukar handla om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.