Foto: TT

Anställda som motionerar får extra semester – ska minska stress

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningar på grund av stress ökar, enligt Försäkringskassan. I Västerås provar nu det kommunala bostadsbolaget ett nytt projekt för att minska problemet. Anställda som motionerar på fritiden kan få en extra semestervecka.

– Fast vi har jobbat så mycket med det här så har vi ändå sett hur det sakta blivit sämre. Genom de hälsoprofiler vi gör har vi sett att sjukfrånvaron ökar och man är mer stressad, man sover sämre och känner mer oro och så vidare, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef hos Mimer.

– Samtidigt vet vi ju att rörelse och motion är en medicin som har positiv verkan på det här, men det är ofta man känner att man inte har tid. Och då tänkte jag, hur kan vi hjälpa människor att ha tid och stötta de som rör på sig och också få fler som inte gör det att börja, säger hon.

Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef Foto: SVT

Nytt projekt

Under den första månaden som det nya friskvårdsprojektet hos det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås varit igång, så har 68 av de drygt 140 anställda rapporterat in via sina träningsdagböcker att de rört på sig på fritiden.

Tillsammans har de tjänat ihop drygt 120 timmars semester.

Foto: Jenny Berggren/SVT

Kan bli nästan en hel vecka

De får ”tillbaka” 20 procent av tiden de lägger ner, och den som nyttjar möjligheten till max kan tjäna ihop nästan en hel extra semestervecka på ett år.

Projektet kommer att utvärderas efter ett år, men enligt Wivecka Ljungh tror hela ledningsgruppen på idén.

Men om folk är stressade, borde inte ni som arbetsgivare se över deras arbetssituation och göra någonting åt den istället?

– Absolut! Och vi tittar ju jättemycket på den delen också. Men när vi gör hälsoprofilerna så mäter vi både stress på jobbet och stress i hela livssituationen, och det visar sig att det är mycket hela livssituationen idag som gör att man är stressad, säger Wivecka Ljungh.

– Och det kommer inte vi åt, hur väl vi än organiserar, ökar antalet anställda eller jobbar smartare. Men när vi vet att kroppen klarar av så mycket mer intryck när man ökat upp sin kondition så ser vi det här som ett komplement, säger hon.

Lista över godkända aktiviteter

De anställda har en lista av aktiviteter som anses pulshöjande att utgå ifrån och välja mellan. Det finns också möjlighet att själv lämna förslag på aktiviteter så undersöks om de ryms inom projektet.

Det berättar Jenna Johansson som jobbar på Mimers kundcenter i Västerås city.

Jenna Johansson, kundvärd Foto: SVT

– Jag tycker det här är en fantastisk möjlighet. Idag är det ju en så pass stressfylld vardag vi har så det är väldigt lätt att vi prioriterar bort oss själva för att vi har så mycket annat att tänka på efter jobbet. Att då får den här motiveringen och stöttningen av företaget, det tycker jag är jättebra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.