Stig Eriksson är ordförande i Friluftsfrämjandet Arboga. Här står han framför den nedbrunna klubbstugan. Foto: SVT

”Det är helt svartbränt”

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsfrämjandets klubbstuga vid Maxelmossen i Arboga har brunnit ner. Stugan har stått där sedan 1974.

– Det är så tragiskt nu finns bara skorstenen och några timmerstockar kvar, säger Stig Eriksson som är ordförande i Friluftsfrämjandet Arboga.

– Det är bara tragiskt, det som snurrar nu är tanken på hur vi ska bygga upp det igen.

Stig Eriksson är ordförande i Friluftsfrämjandet i Arboga. I stugan, som funnits sedan 1974, har han sett verksamheten utvecklas.

Bränderna i Arboga 2018

– Här har vi haft café, anordnat bingopromenader och tipsrundor.

I morse när Stig Eriksson kom till klubbstugan vid Maxelmossen möttes han av total förödelse. Allt låg i aska.

”Det ser ut som om någon försökt sätta eld”

– Hela klubbstugan är nedbrunnen och det ser ut som om någon även försökt sätta eld på uthuset intill.

Enligt räddningstjänsten finns det åverkan på en intilliggande byggnad och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Oro för ännu en skogsbrand

När räddningstjänsten kom till platsen brann hela stugan. Nu gällde det att se till att branden inte spred sig till skog och mark.

– Med tanke på spridningsrisken i det torra och varma vädret kan man väl säga att vi ändå hade turen på vår sida, säger Andreas Martinell som är styrkeledare vid räddningstjänsten i Västra Mälardalen och som var en av dem som kom först till platsen.

Extra bevakning för att säkerställa att det inte blir någon spridning

Stugan gick inte att rädda och är nu helt nedbrunnen. Runt lunchtid kommer räddningstjänsten lämna över ansvaret till fastighetsägarna.

– Vi kommer förse dem med vatten och de kommer ha extra bevakning för att säkerställa att det inte blir någon spridning, säger Andreas Martinell.

Stig Eriksson kommer finnas på plats under dagen och hålla kontroll så att inte branden flammar upp igen.

– Det är så tråkigt med tanke på hur många som har haft glädje av den här platsen. Och nu börjar besväret med att kontakta försäkringsbolag och se över om stugan kan byggas upp igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Arboga 2018

Mer i ämnet