Filip Johansson har jobbat som målare i tio år, ett yrke som han trivs bra med. – Jag gillar det sociala framförallt, man träffar mycket folk, säger han. Foto: SVT

Filip har ett av länets bristyrken: ”Jag fastnade ganska snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen presenterar Yrkesprognosen 2020, där yrken med stora chanser till jobb listas. I Västmanland är det brist på bland annat en rad olika hantverkaryrken som plåtslagare, murare och målare.

– Det är yrken med lågt intresse bland unga. Så oavsett konjunkturen är det brist eftersom få unga väljer de här gymnasieutbildningarna, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I prognosen listas yrken, både på högskolenivå och på övrig utbildningsnivå. Riksprognosen är på fem års sikt, medan länsprognosen gäller ett år framåt.

– Det kan bli skakigt att göra längre prognoser än så på länsnivå, på grund av in- och utflyttning. Men man kan förvänta sig brist även i Västmanland på fem års sikt när det kommer till yrken som även är med i riksprognosen, inom till exempel sjukvård och IT, säger Ida Karlsson.

Heta bristyrken i Västmanland

YRKEN PÅ HÖGSKOLENIVÅ

· Barnmorskor

· Förskollärare

· Företagssäljare

· Inköpare och upphandlare

· It-specialister

· Läkare

· Lärare

· Röntgensjuksköterskor

· Socialsekreterare och kuratorer

· Specialistsjuksköterskor

YRKEN PÅ ÖVRIGA UTBILDNINGSNIVÅER

· Anläggningsarbetare

· Betongarbetare

· Elektriker

· Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

· Murare

· Målare

· Plåtslagare

· Ställningsbyggare

· Takmontörer

· Underhållsmekaniker och maskinreparatörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.