Det här klagar västmanlänningarna på

Publicerad

Hantverkstjänster och köp av begagnad bil orsakar flest klagomål från konsumenter i Västmanland. Det visar Konsumentverkets sammanställning av konsumentklagomål för 2017.

Var femte fråga som konsumenter hörde av sig till konsumentvägledare och Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument under 2017 handlade om problem med hantverkstjänster eller begagnade bilar.

Totalt handlade det i Västmanland om 2878 klagomål och av dem handlade 14,4 procent om begagnade bilar och 9,9 procent om hantverkstjänster.

– Det är inte särskilt förvånande. Att anlita hantverkare och köpa bil är ofta kostsamma historier och om något går fel är man därför mer benägen att klaga, säger Niclas Sturesson, ordförande i konsumentvägledarnas yrkesförening.

Totalt i landet inkom närmare 119 000 klagomål.

Klagomålen på hantverkare handlar många gånger om att arbetet blev dyrare, tog längre tid eller inte blev utfört på det sätt som konsumenten trodde var överenskommet.

– Mängden klagomål betyder inte att branschen som sådan är oseriös. Men båda parter behöver förstå vikten av att kommunicera ordentligt så man inte redan från början har olika förväntningar på slutresultatet, tillägger Niclas Sturesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer