”I böcker får man en chans att komma in i huvudet på folk” säger bibliotekarien Catarina Edeén. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så får du dina barn att börja läsa

Uppdaterad
Publicerad

Höstlov har blivit läslov. Men svenska barn ligger långt under Pisa-snittet när det kommer till läsförståelse. Hur ska vi då få barnen att börja läsa?

De flesta experter är överens om att det är viktigt att läsa med sina barn, men hur får man barnen att läsa? Och vad ska man läsa för böcker egentligen?

– I böcker får man en chans att komma in i huvudet på folk. Man får tjuvlyssna på vad de tycker och tänker, säger bibliotekarien Catarina Edeén.

Normalt jobbar Catarina Edeén på bokbussen i Västerås, men när SVT träffar henne är hon på biblioteket i Råby utanför Västerås.

Välj det du tycker om

Att det är bra och viktigt att läsa håller nog de flesta med om, men spelar det någon roll vad man läser för någonting?

– Ja, det spelar jättestor roll. Man måste absolut välja böcker som man tycker om. Vi har väl alla varit på någon form av utbildning och försökt att trycka in en text som man tycker är långsam, bedrövlig, besvärlig eller svår och då blir processen jättejobbig. Därför är min viktigaste uppgift som bibliotekarie oavsett vem jag har framför mig att välja rätt bok, säger Catarina Edeén.

Visa att du tycker att det är kul

Hur introducerar man läsning för barn?

– Man läser högt och delar en härlig upplevelse tillsammans med dom. Som vuxen är man en förebild och det viktigaste är att man visar att det är kul. Tycker man själv att ens barn borde bli bättre på att läsa och upplever att man själv inte är särskilt road av det så tycker jag att man ska lämna över det till någon annan närstående som tycker det roligare så barnet får en positiv upplevelse, säger Catarina Edeén.

Läser du bara på kvällen för dina barn?

Catarina har även funderat på varför vi föräldrar läser mest för våra barn när de ska sova och vad det kan betyda för barnet.

– Man kanske ska akta sig för att göra som en del av oss gör, att man bara läser för att barnen ska bli lugna när det är dags att sova. Varför inte läsa för barnen och gå på upptäcksfärd med barnen när de precis har vaknat och är superpigga istället, säger Catarina Edeén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.