Foto: SVT

”Det togs inte på allvar”

Uppdaterad
Publicerad
Polisen insåg inte att hoten mot kvinnan som mördades på Myrorna var hedersrelaterade innan det var för sent. Ofattbart, tycker kvinnokämpen Mariam Afrasiabpour.

– Jag kan inte tänka att det här händer i Sverige. Hon har flaggat och sagt till men det togs inte på allvar från myndighetssidan och hon blev mördad, säger Mariam Afrasiabpour.

Hon har kämpat för kvinnors rättigheter sedan hon var 19 år. Nu är hon projektledare på Arosdöttrarna som jobbar med utsatta invandrarkvinnor och kommer dagligen i kontakt med kvinnor som lever under jorden i Västerås.

– Hedersproblematiken är kultur, religion och tradition, alla de här sakerna spelar roll. Det är ett krig mot kvinnors rättighet och frihet, säger hon.

Pengar läggs på fel ställen

Det satsas mycket pengar på att bekämpa hedersvåldet i Sverige men det satsas på fel ställen, tycker Marjam. Trots fina broschyrer och myndighetsutbildningar fortsätter förtrycket mot tusentals svenska medborgare.

– Man måste gå djupare med de människor som bär på sådana tankar. Inte bara på pappret utan i praktiken, säger hon.

– Om du är man och kommer till Sverige med de här tankarna, vad gör du här? Det här landet har lagar som säger att kvinnor är lika mycket värda som männen. Det finns en skillnad mellan Sverige och de länder de här männen kommer i från. De måste upptäcka den där skillnaden. Så länge vi inte bryr oss om det här så kommer det leva kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivöverfallet på Myrorna i Västerås

Mer i ämnet