Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad 15-åringarna Lovisa Gustafsson och Linus Andersson säger om otryggheten i Surahammar. I klippet hör du även Suraborna Clarence och Laura Björling samt Klas Bertil Palm. Foto: SVT

Suraborna: ”Folk är så rädda i centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Surahammarsborna vaknade upp till ett nytt politiskt styre på tisdagen. Hur det blir med det blocköverskridande styret råder det delade åsikter om, men en sak är se invånare som SVT pratar med överens om: Något måste göras åt otryggheten.

– Det är knarkare och alkoholister överallt, säger 15-åriga Linus Andersson, som hoppas på ett tryggare samhälle för de som är yngre än honom.

Vännen Lovisa Gustafsson, 15, håller med.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– Polisen behöver vara lite mer aktiva i Surahammar, för att öka tryggheten, säger hon.

För Linus Andersson är det inte så viktigt vilka som styr. Huvudsaken är att något görs så att det känns tryggt att gå hem på kvällen, tycker han.

– Jag är rädd när jag går här på kvällen och ser missbrukare, säger Lovisa Gustafsson.

”Het potatis”

Det är S, M, C och KD som ska styra Surahammars kommun de närmaste åren. Kommunstyrelsen blivande ordförande Johanna Olofsson (M) är medveten om problemen kring torget i Surahammar.

– Tryggheten på torget har varit en het potatis i kommunen och vi vet att det har varit en otrygg plats. Vi kommer verka för att få fler poliser på plats och sedan har vi också tittat på möjligheten att få till ordningsvakter eller fältassistenter. Vi tittar också på möjligheten att installera kameror, säger Johanna Olofsson (M).

Se mer från Suraborna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet