Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S, M, C och KD går ihop för att styra Surahammar tillsammans. På bilden Johanna Olofsson (M), Göte Sandin (S), Inge Larsson (C), Lars-Göran Bärling (KD). Foto: SVT

Surahammars nya styre klart – S tillbaka i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent mandatperiod och en utdragen process efter valet har det till slut bildats en ny majoritet i Surahammar. M, C och KD har tagit i hand med S om att styra kommunen i majoritet de kommande fyra åren. Men för S kommer det nya samarbetet med ett pris.

Efter mer än 100 år förlorade Socialdemokraterna förra året makten i Surahammars kommun i Västmanland när en ny kontroversiell koalition tog över. Kontroversiell, eftersom Centerpartiet trotsade partiledningens uppmaningar om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men nu är Socialdemokraterna är tillbaka i den politiska värmen i ett nytt styre över blockgränserna med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Det nya samarbetet innebär dock att Sverigedemokraterna, som blev kommunens näst största parti efter valet, petas från makten.

– Det är väldigt märkligt och jag tänker att det är den största dagen av besvikelse för väljarna. Det blir svårt att förklara det här för dem, säger Kent Pettersson (SD).

S stryker förstanamn

Uppgörelsen kommer också med ett pris för Socialdemokraterna, för förstanamnet Chris Marlowe (S) har strukits av partiet. Enligt Chris Marlowe har partiet gått med på detta för att få till styra tillsammans med de borgerliga partierna.

Under gårdagens möte valde också andranamnet Cecilia Östergren (S) att lämna eftersom hon inte kan stå för partiets vägval.

Nya styret

S, M, C och KD, som kallar sig ”Samverkan för Surahammars kommun”, är överens om ett 77-punktsprogram för sin politik och fördelningen av poster. I ett gemensamt pressmeddelande skriver de bland annat att:

”Vi lägger tidigare meningsskiljaktigheter åt sidan och fokuserar på att tillsammans ta ansvar för att föra kommunen framåt.”

Till ordförande i kommunstyrelsen föreslås Johanna Olofsson (M) och Göte Sandin (S) föreslås bli vice ordförande.

I klippet ovan hör du Johanna Olofsson (M) bemöta kritik från SD och Chris Marlowe (S).

Efter valet åkte L ur kommunfullmäktige i Surahammar. Foto: SVT

Nya styrets planer

Sammanfattningsvis handlar det nya styrets politik om satsningar inom följande områden, med exempel:

  • Ekonomi: Uppnå en ekonomi i balans och ha minst 2% i överskott varje år
  • Förskola och skola: Bygga en ny mellanstadieskola och verka för mindre barngrupper och klasser
  • Omsorg: Till exempel minska antalet otrygga anställningar och motverka ensamhet hos äldre
  • Trygghet: Öka tryggheten på torget och se över möjligheten till övervakningskameror
  • Samhällsbyggande: Få kommunen att växa med invånare, företag och jobb
  • Kommunikationer: Bland annat förbättra bussförbindelser
  • Övrigt: Exempelvis möjliggöra för idrottande och friluftsaktiviteter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet